Echtpaar uit Veldhoven (NL) heeft bijzondere hobby: parachutespringen met poppen

Saskia Visser

VELDHOVEN - Vanaf de grond een pop met parachute uit een modelvliegtuigje precies op een doel te laten landen: Pieter en Saskia Visser uit Veldhoven hebben een bijzondere hobby.

Met een zachte bons landt de op afstand bestuurde pop. Niet op het vliegveld van ModelVliegClub Bergeijk, maar op een akker er pal naast. „Slecht”, zegt Saskia Visser. „Ja, heb ik het zeker gedaan”, zegt haar man Pieter lachend. „Het is weer even wennen, ik heb sinds september niet meer gevlogen", verdedigt Saskia zich. Bij een tweede demonstratie gaat het beter: de parachutist landt op een paar meter van het ijkpunt.

Pieter is de sleper, Saskia de springer. Zo worden degenen genoemd die respectievelijk het modelvliegtuig en de pop met parachute die eraan hangt, besturen. Pieter ‘vliegt’ sinds 1988. In 2002 leerde hij Saskia kennen. „Ik ben een keer mee gaan kijken en toen kocht Pieter ook een vliegtuig voor mij. Ik zei al snel: ‘Joh, verkoop dat vliegtuig. Ik vind een parachutist veel leuker.’” Saskia is een van de weinige vrouwen die dit onderdeel van de modelvliegsport beoefenen. De meesten zijn er net als zij via hun partners ingerold.

Negen van de tien keer Nederlands kampioen

Met hun team RC Parachuteteam organiseerde het echtpaar in 2017 het EK voor de sport. In 2021 is Duitsland aan de beurt, maar voor het EK in 2023 mogen de leden van RC Parachuteteam - uit onder meer Best, Veldhoven, Someren, Eersel en Bergeijk - weer aan de bak. Waar Saskia het vooral voor de lol doet, is Pieter fanatieker. Hij werd negen van de tien keer dat hij deelnam Nederlands kampioen en won ook in Duitsland al eens. „Ook nu stond ik bovenaan”, zegt Pieter trots. Maar het gaat voor beiden vooral om het samenzijn. „Als het mooi weer is, nemen we vlees en salade mee en gaat de barbecue aan." Dan zijn ze hier soms wel met een man of twintig te vinden. „Het is afwachten wanneer dat weer kan.”

Zelf parachute­sprin­gen? Voor geen goud. Een pop kun je nog oprapen en weer in elkaar zetten Pieter en Saskia Visser

Pieter en Saskia Visser:
„De meesten mensen denken dat we zelf springen, als we zeggen dat we parachutespringen”, zegt Pieter. „Als we het dan uitleggen, vinden ze het vervolgens allemaal erg leuk. Ook op shows krijgen we meestal applaus." Zelf uit een vliegtuig springen met een parachute op hun rug hoeft voor het stel niet. „Voor geen goud", zegt Saskia. „Ik heb toch niet genoeg vertrouwen in zo'n stukje stof." Pieter, die wel aan paragliden doet, denkt er net zo over. „Een pop kun je nog oprapen en weer in elkaar zetten.”

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Bron: Eindhovens Dagblad
https://www.ed.nl/veldhoven/echtpaar-uit-veldhoven-heeft-bijzondere-hobby-parachutespringen-met-poppen~adcc285a