Blogger

Einduitslag 2° NK Wedstrijd

Vandaag ging de 2de wedstrijd van start voor het Nederlands Kampioenschap 2021.

Alles werd netjes in gereedheid gebracht om dan te beginnen met een briefing door Pieter.

De weergoden waren ons gunstig gestemd … lekker temperatuurtje en de wind was zo goed als niet aanwezig met het zonnetje op de achtergrond. Het beloofde een topdag te worden voor de deelnemers en kijklustigen.

De catering was weer ferm in orde met als Francis aan de toog (tafel) en haar frituurpannen in aanslag om ons in de loop van de dag te voorzien van een broodje hamburger of een broodje kroket en de nodige drankjes om alles door te spoelen. Toppie dame.

Pieter en Bart waren vandaag de slepers van dienst, om de rc para’s veilig de hoogte in de sleuren en te droppen. Iedere deelnemer kon al zijn 4 sprongen maken en indien nodig gebruik maken van een joker om een minder geslaagde sprong te hervatten. Een tweetal para’s waren terecht gekomen op een aanpalend weiland. Geen probleem, ware het niet dat een gracht een eenvoudige toegang naar het aanpalend weiland belemmerde. De club had er reeds een bootje liggen om de overkant te kunnen bereiken … ervaring waarschijnlijk.

Na de sprongen van de deelnemers was het de beurt aan de jongste aanwezigen die hun knuffel hadden meegebracht om een duosprong te wagen. Allen kwamen heelhuids beneden en de fierheid dat hun knuffel ook een sprong had gemaakt kon men aflezen van hun gezicht.

Dank aan heel de organisatie om dit event op poten te zetten.

Weer een topdag gehad met een wedstrijd op 25 september 2021 te Emmeloord in het vooruitzicht … tot dan …

Podium Para 2021 07 10.jpg

Einduitslag 2e NK Wedstrijd 2021 Aalburg

Duosprong met knuffel

2 NK Aalburg 10 07 2021 60

Einduitslag 1° NK Wedstrijd

Inmiddels is de 1ste wedstijd voor het Nederlands kampioenschap achter de rug. De weersvoorspellingen waren niet zo gunstig maar toch hebben we van een lekker weertje kunnen genieten.

Na lange tijd konden we onze collega’s rc valschermspringers terug ontmoeten. Ja die Corona toestanden hebben ons ook parten gespeeld om een wedstrijdje te kunnen meepikken. Het werd een blij weerzien en kennis kunnen maken met nieuwe deelnemers. Iedereen gelukkig om terug een sprongetje te kunnen maken.

Normaliter worden er 4 rondes gesprongen m.a.w. iedere deelnemer maakt 4 sprongen. Tijdens het verloop van de 4de ronde gingen de hemelsluizen open en zo werden enkel de eerste 3 sprongen in rekening gebracht voor het eindresultaat.

We hebben ons ferm geamuseerd en voldaan terug naar huis om de rc para wat beter fijn te tunen. Volgende week staat de 2de wedstrijd reeds gepland.

 

Podium 1ste NK wedstrijd

Einduitslag 1e NK Wedstrijd 2021 Tilburg

DMFV - RC Para workshop

Logo DMFVOp 1 juli werd door DMFV (Deutsche Modellflieger Verband) een online seminar gegeven met als titel "De fascinatie van modelparachutespringen".

In dit seminar brachten Udo Straub en Norbert Heinz je dichter bij de fascinatie van modelparachutespringen. Technische basis voor rc para's en dropvliegtuigen staan ​​op de agenda evenals de presentatie van evenementen en wedstrijden.

 

De volgende onderwerpen kwamen aan bod:

  • Basis
  • De rc para
  • De parachute
  • De technologie
  • Wedstrijden

De uitgezonden workshop is te herbekijken op YouTube:

DMFV seminar

Droppen en slepen

Vandaag was er menig volk te bespeuren op het vliegterrein van Pegasus RC Vliegvlub te Kieldrecht.

Wij maken in de club gebruik van iAgenda. Een online agenda waar we onze aanwezigheden kunnen melden.
Zo konden we merken dat Guy met zijn werkpaard, de Maule, aanwezig ging zijn. Deze trekker en dropper had vandaag zijn diensten weer bewezen. Zwevers de lucht in sleuren en para’s droppen.
De para’s waren talrijk aanwezig om beurtelings een sprongetje te wagen … aanschuiven geblazen.
We hebben weer een fijne dag mogen beleven. Al de para’s hebben hun chute mooi kunnen openen en zijn heelhuids gebleven.
Nogmaals dank aan Guy om ons de hoogte in te slepen …

paras

Guy met zijn Maule
Guy met zijn Maule

Inschrijven NK 2021 geopend

Meer info op: https://www.rc-parachute.nl

rc parachute be 49

 

Blijven oefenen ...

Van Timmy een berichtje gekregen om vandaag wat droppings te doen en zo het oefenen om op de stip te landen wat bij te sturen. Met dank werd deze uitnodiging aanvaard en waren we aanwezig op het vliegterrein te Kieldrecht.

De bedoeling was om beurtelings elkaar eens te droppen, maar door een ongelukkig maneuver van mijnentwege bij het opstijgen met den Big Lift wat schade opgelopen. Djeu … sorry Timmy.

Daar Timmy en Ronny in een verschillende modus (zenderinstelling) vliegen, kon de Para van Timmy niet meer de lucht in vandaag.

Dank aan Timmy om me de mogelijkheid te bieden sprongen te oefenen voor de aankomende wedstrijden … alleé ... als Corona het toelaat … 

 

Djenco en zijn Bobby

RC Para BobbyRC Skydiver BobbyVandaag was het een super leuke dag op het veld. Na lang zoeken is het me eindelijk gelukt om een 2de hands rc parachutespringer te kunnen bemachtigen … toevallig … via een man op facebook. Dat was natuurlijk top!!!

Zo gezegd zo gedaan nam ik de rc para mee naar de club. Als je hier nog geen ervaring mee hebt kan je natuurlijk wel een deskundige uitleg gebruiken van iemand met ervaring.

In onze “Pegasus RC Vliegclub VZW” is deze sport gelukkig niet onbekend. Iemand bij ons in de club heeft al wat ervaring in deze tak van rc modelbouw. Ronny D. M. staat ermee op en gaat ermee slapen dus m.a.w., ik was op mijn gemak. Ronny kon me bevestigen dat het een prima koop was omdat de para en chute nog werden vervaardigd door een ervaren springer, Theo Vaesen.

Na de uitleg over hoe de parachute te vouwen en wat tips en tricks was het dan eindelijk zover ... de eerste sprong van den “Bobby” (naam van de para) werd onder het wel bekende toestel van Ronny, den “Big Lift” bevestigd!

Mooi opgestegen en weg waren we, ik met trillende benen en klamme handen en toen was de moment aangebroken. Op de gewenste drophoogte zei de piloot van de Big Lift tegen mij “motor af en los”! Dat was het dan en den Bobby kwam in vrije val terecht … na 3 tellen opende de chute en daar was het dan ... het magische gevoel! Hij voldeed aan mijn verwachtingen. Dus was ik heel blij. Ik hoop op nog zoveel mooie dagen met den Bobby … na een 4-tal sprongen kon deze dag al niet meer stuk!!

Met de groetjes aan Ronny en den Big Lift voor de bewezen diensten!

Djenco.

Het zwaartepunt zit goed

Na het “NU” commando kwam de paraspringer van het modelvliegtuig los maar de chute wilde niet openen. Mijn eerste gedachte ging uit naar de safety-lijn maar bij de landing van het modelvliegtuig konden we zien dat de safety-lijn toch aan het dropbakje hing. Wat er misging blijft een raadsel.

De paraspringer dan maar gaan halen. Deze lag in de boomgaard van de perenkweker.

Doordat het zwaartepunt zich op de goede plaats van de paraspringer bevindt kwam deze netjes op de buik terecht. Waarschijnlijk door de perfecte buiklanding geen schade te bespeuren, buiten het vuile overalletje dat vol modder hing door de drassige grond. Een wasbeurtje en hier is niets meer van te merken.

We hebben al ondervonden dat het model Bazi wel een harde klap kan verdragen.
Mijn conclusie … het zwaartepunt is van zéér groot belang tijdens de val voor het goed kunnen openen van de chute … maar ook als het even misgaat zoals hierboven beschreven ... 😉

Ons Mathilde na een buiklanding

RC Skydiving anno 1999

Uit de oude doos ...

Deze video beschrijft in detail de aanpassingen van een rc parachutespringer in het jaar 1999 ... nostalgie!
Het laat zien hoe toen een parachute werd gemaakt en hoe je een rigging board maakt om de ophanglijnen aan je parachute nauwkeurig te bevestigen.

Leuk om eens terug te gaan in de tijd en te zien hoe deze parachutespringers er toen der tijd uitzagen.

 

 

Dropbox

 

Nog wat tips

 

Wedstrijdplanning 2021

Er werd al een voorlopige planning opgemaakt voor de wedstrijden die in 2021 zouden plaatsvinden.

Zie voorlopige planning ...

agenda

Teamwork ...

Dat rc parachutespringen een hobby is waar je collega’s voor nodig hebt is intussen al geweten.
Bij Pegasus RC Vliegclub vzw is er intussen een parateam aanwezig waar we op kunnen rekenen, daardoor kunnen we toch op regelmatige tijden een sprongetje maken. Zoals vandaag … Guy aan de knuppels van zijne sleper en Paul, Timmy en Ronny met hun rc para’s paraat om deze zo dicht mogelijk bij de stip te laten landen.
De dag kunnen afsluiten met vele sprongen en één missertje … “Ronny, dat touwtje aan dat rugzakje heeft twee eindjes en die dienen wel voor iets hé”.😜

De parachutes worden zorgvuldig gevouwen

De Maule van Guy is een perfecte sleeper