Media

ZDF Fernsehgarten - RC Fallschirmspringen

In deze uitzending wordt het RC Parachutespringen mooi in beeld gebracht.

fernsehgarten

Echtpaar uit Veldhoven (NL) heeft bijzondere hobby: parachutespringen met poppen

Saskia Visser

VELDHOVEN - Vanaf de grond een pop met parachute uit een modelvliegtuigje precies op een doel te laten landen: Pieter en Saskia Visser uit Veldhoven hebben een bijzondere hobby.

Met een zachte bons landt de op afstand bestuurde pop. Niet op het vliegveld van ModelVliegClub Bergeijk, maar op een akker er pal naast. „Slecht”, zegt Saskia Visser. „Ja, heb ik het zeker gedaan”, zegt haar man Pieter lachend. „Het is weer even wennen, ik heb sinds september niet meer gevlogen", verdedigt Saskia zich. Bij een tweede demonstratie gaat het beter: de parachutist landt op een paar meter van het ijkpunt.

Pieter is de sleper, Saskia de springer. Zo worden degenen genoemd die respectievelijk het modelvliegtuig en de pop met parachute die eraan hangt, besturen. Pieter ‘vliegt’ sinds 1988. In 2002 leerde hij Saskia kennen. „Ik ben een keer mee gaan kijken en toen kocht Pieter ook een vliegtuig voor mij. Ik zei al snel: ‘Joh, verkoop dat vliegtuig. Ik vind een parachutist veel leuker.’” Saskia is een van de weinige vrouwen die dit onderdeel van de modelvliegsport beoefenen. De meesten zijn er net als zij via hun partners ingerold.

Negen van de tien keer Nederlands kampioen

Met hun team RC Parachuteteam organiseerde het echtpaar in 2017 het EK voor de sport. In 2021 is Duitsland aan de beurt, maar voor het EK in 2023 mogen de leden van RC Parachuteteam - uit onder meer Best, Veldhoven, Someren, Eersel en Bergeijk - weer aan de bak. Waar Saskia het vooral voor de lol doet, is Pieter fanatieker. Hij werd negen van de tien keer dat hij deelnam Nederlands kampioen en won ook in Duitsland al eens. „Ook nu stond ik bovenaan”, zegt Pieter trots. Maar het gaat voor beiden vooral om het samenzijn. „Als het mooi weer is, nemen we vlees en salade mee en gaat de barbecue aan." Dan zijn ze hier soms wel met een man of twintig te vinden. „Het is afwachten wanneer dat weer kan.”

Zelf parachute­sprin­gen? Voor geen goud. Een pop kun je nog oprapen en weer in elkaar zetten Pieter en Saskia Visser

Pieter en Saskia Visser:
„De meesten mensen denken dat we zelf springen, als we zeggen dat we parachutespringen”, zegt Pieter. „Als we het dan uitleggen, vinden ze het vervolgens allemaal erg leuk. Ook op shows krijgen we meestal applaus." Zelf uit een vliegtuig springen met een parachute op hun rug hoeft voor het stel niet. „Voor geen goud", zegt Saskia. „Ik heb toch niet genoeg vertrouwen in zo'n stukje stof." Pieter, die wel aan paragliden doet, denkt er net zo over. „Een pop kun je nog oprapen en weer in elkaar zetten.”

 

 

Bron: Eindhovens Dagblad
https://www.ed.nl/veldhoven/echtpaar-uit-veldhoven-heeft-bijzondere-hobby-parachutespringen-met-poppen~adcc285a

 

Parachutespringen met poppen

Omroep Flevoland:

Relaxed maar bloedfanatiek sturen ze hun poppen naar de middenstip. Tenminste, dat is de bedoeling. Door de stevige wind landen sommige poppen in een omgeploegde akker verderop, of zelfs snoeihard tegen een gebouw. De deelnemers aan de eerste wedstrijd van het Nederlands kampioenschap RC Parachutespringen in Almere hebben niet het beste vliegweer, maar dat mag de pret niet drukken.  RC Parachutespringen lijkt op parachutespringen, maar dan met houten poppen van ongeveer 2 kilo. Een modelvliegtuigje laat een aantal poppen met een parachute eraan vanaf een paar honderd meter hoogte vallen. De poppen worden vanaf de grond bestuurd. Het doel is om zo precies mogelijk op een grote middenstip te landen. Wie het minste strafpunten heeft wint. RC Parachutespringen is een kleine sport die door ongeveer 25 mensen in wedstrijdverband beoefend wordt. In Almere waren er ongeveer 14 deelnemers, die ieder vier parachutesprongen kregen. De komende maanden zijn er door het hele land nog een aantal NK-wedstrijden.
Parachutespringen met poppen

RC-Skydiving European Para Trophy Langenthal

Het Europees kampioenschap rc parachutespringen werd in 2016 in Zwitserland gesprongen ...

RC-Skydiving European Para Trophy Langenthal 

TV OOST op bezoek bij Pegasus RC Vliegclub VZW

TV OOST - 18/10/2018
Katja Retsin kwam langs bij Pegasus RC Vliegclub uit Beveren.

TV OOST op bezoek bij Pegasus RC Vliegclub VZW

Parachutisten landen massaal in Someren

SIRIS TV - 31/08/2014

Op zondag 31 augustus vond op het veld van modelvliegclub De Valken aan de Smulderslaan in Someren-Heide een wedstrijd plaats, meetellend voor het Nederlands kampioenschap parachute-precisiespringen.

Para-poppen moeten binnen een cirkel van tien meter doorsnee landen en dan met de voeten eerst. Dat alles was heus niet zo gemakkelijk.

Het droppen van de parachutisten gebeurde met grote modelvliegtuigen, want zo’n parapop weegt ongeveer 1,5 kilogram. Ieder vliegtuig nam er bij elke dropping twee mee.

Het team van De Valken Someren, met ereplaatsen voor Gerard Engelen, Roy van de Kerkhof en Tim Hilverda, heeft het goed gedaan.

De uitslag: 1. Erick van der Loo, 2. Gerard Engelen, 3. Roy van de Kerkhof, 4. Pieter Visser, 5. Geert Wouters, 6. Tim Hilverda, 7. Nelly van der Loo, 8. Wim Sanders, 9. Arjan van Oosten, 10. Saskia Visser, 11. Jan Swaanen, 12. Theo Vaessen, 13. Raymond Fraters, 14. Stefan Eilander, 15. Max van Oosten, 16. Annet Meijer, 17. Jacco Lukkien, 18. Bennie Oldenhave, 19 ex aequo Sjaak Frater en Teun Wijlaars, 21 ex aequo. Simon Bos en Dory Engelen, 23. Anne Wijlaars, 24. Henriëtte van Oosten.

Parachutisten landen massaal in Someren