RC Parachutespringen … hoe het allemaal begon …

Tijdens onze jaarlijks indoorgebeuren bij Pegasus RC Vliegclub VZW, had ik het onderwerp rc paraspringen in de modelbouw eens in de groep gegooid. Blijkbaar was Timmy, een collega uit de club, in het verleden al eens aan de bouw van zo’n para begonnen maar daar bleef het dan bij. Allé … met het vuurtje nog eens aangewakkerd te hebben zijn wij met ons tweeën ons gaan verdiepen in de techniek i.v.m. deze tak van rc-modelbouw.

Onze eerste taak … internet afschuimen naar meer info en eventuele plannen voor de bouw van de pop en het maken van een eigen parachute. Vele uren werden besteed op het net, verschillende modellen bekeken, plannen gedownload en bestudeerd, een YouTube-filmpje gevonden hoe we zelf een parachute konden maken, forums doorsnuffeld, etc. Na zoveel informatie verzameld te hebben zagen we even het bos door de bomen niet meer. Welke modelpop zou het worden … den Bazi, den Andy of misschien Bruno, Solomon of Mike. Welke afmeting voor de parachute gaan we aanhouden? Vele vragen stonden open en uiteindelijk werd er beslist om een Bruno te fabriceren.

Bouwplannen en info gebruikt die we konden vinden op http://www.tuerk-web.de/fallschirm. De plannen van de pop werden uitgetekend en netjes gelaserd. Het was toch even puzzelen om alle onderdelen op de juiste plaats te verlijmen en de pop verder te voorzien van elektrische onderdelen, 3 servo’s, batterij, ontvanger, etc. We hadden ook besloten om een lost-plane bieper in te bouwen. Bij afdrijving van de para of landing in een maïsveld zou deze gemakkelijker terug te vinden zijn doordat de bieper een geluid produceert en ons geleidt naar de pop. Ik moet zeggen dat we later hier al enkele malen het nut van ingezien hebben.

Bruno in opbouw  Bazi en Bruno

De pop is klaar … nu nog een parachute. Het zou wel wat werk besparen om deze aan te kopen maar door de hoge aankoopkost werd er beslist om er één zelf te maken. Hier werden uren aan besteed om verschillende repen stof aan elkaar te naaien. Nu weten we waarom ze zo prijzig zijn.

rc parachute 01  rc parachute 02

rc parachute 03  rc parachute 04

rc parachute 05  rc parachute 06

De volgende parachute zal wel degelijk aangekocht worden. Onze parachutespringers zijn volledig klaar om te droppen maar daar is wel een rc-modelvliegtuig voor nodig … even uitkijken naar een geschikt model met de nodige krachten aan boord. De Pichler Joker XL 2 ARF leek voor Timmy wel geschikt en werd in bestelling geplaatst. Op ons vliegterrein te Kieldrecht werd de eerste sprong gemaakt, hopla ... daar gaat ie ... joepi, al blij dat de parachute zich in de hoogte liet ontvouwen en de pop heelhuids de grond raakte.

De Pichler Joker XL 2 ARF