RC Parachutespringen

Op afstand bedienbare modelparachutisten?

rc modell fallschirmspringenJa, dit is ook een sport in het modelvliegen. Modelparachutespringen heeft een lange traditie en kan terugkijken op een geweldige ontwikkeling. Al was het in het begin nog steeds moeilijk om op het vliegveld te landen, wordt er vandaag met centimeters op de wedstrijden geworsteld. De grootste moeilijkheid, maar ook de fascinatie voor deze hobby is het spel met de wind. Modelparachutespringen is een uitgesproken teamsport. Niets werkt zonder sleeppiloten. Ze brengen de para's tot op de gewenste drophoogte.

De voorwaarde voor een veilige sprong is een schone ingepakte parachute. De windomstandigheden moeten correct worden ingeschat. Afhankelijk van de windsterkte verandert de afzethoogte en moet men tevens rekening houden met de windrichting. Het is ook belangrijk om de para eerst met de voeten en tegen de wind in te laten landen. Dit alles om zo dicht mogelijk in het center van de doelmat te landen.

Sleeppiloten

De drophoogte is afhankelijk van de windsterkte. Met een rc-modelvliegtuig wordt de para tot op de gewenste hoogte gebracht. Het lossen van de para bepaalt de modelparachutistenpiloot zelf met een duidelijke melding "nu".

Technologie van de rc valschermspringer

De schermontgrendeling en de twee armen worden bediend d.m.v. servo's. De parachute heeft een afmeting van ongeveer 165cm x 70cm en die zijn voor wedstrijden geschikt. Momenteel hebben de parachutes een systeem met 7 kamers. De innerlijke techniek van de para bestaat uit drie servo's met een trekkracht van ongeveer 10 tot15 kg, ontvanger, batterij en een pieper. De pieper is zeer nuttig als de springer "door de wind wordt weggeblazen" en land op een onzichtbare plaats, voorbeeld in een maïsveld.

Teamsport

Het mooie van deze sport is het teamwerk. Men kan niet springen zonder ervaren sleeppiloten die beschikbaar moeten zijn voor een succesvolle sprong.

teamwork